Get the latest updates!

Join more than 5,000 people receiving our monthly newsletter (Think Nilex!), invitations to events, seminars and webinars, and technical papers, case studies, special offers and more!

Subscribe

University of Colorado Boulder Recreation Center (CU-Boulder)

Introduction Challenge Solution Installation Results Gallery The Nilex Advantage

Stormwater Chambers provide maximum infiltration without sacrificing land area.

The University of Colorado (CU-Boulder) is located in Boulder along the eastern edge of the Flatiron Mountains. Thirty miles outside of Denver, the University is committed to building a 21st century learning environment while being a leader in sustainability.

The recreation center at the University was upgrading its parking area at the same time that CU-Boulder’s Football Stadium was being redeveloped.

Location

Boulder, Colorado

Project Partners

Owner: University of Colorado Boulder
Consultant: Martin/Martin Consulting Engineers
Contractor: New Design Construction
Completion Date: August 2014

Challenge

The parking lot was located between the recreation center and a 150 foot drop off that was created by a natural change in elevation. This made any installation challenging due to a lack of space on the site. In addition to the site constraints, the client wanted an easily installed, cost-effective solution that would retain and release water at the same rate as the pre-developed site.

Solution

Nilex provided Stormwater Chambers which are an economical alternative to conventional stormwater retention systems such as ponds, swales and pipe. The Stormwater Chambers allow for maximum infiltration of water into the ground, while the placement of the chambers beneath the parking lot provides a viable water management solution without sacrificing land area.

Installation

The Stormwater Chambers were installed in a trench configuration in accordance with site restrictions. Only one excavator was required to dig the trench while a crew of four were able to easily move the Stormwater Chambers into place by hand. This reduced the requirement for large equipment within the limited construction space.

Results

Nilex provided a water management solution that capitalized on space, allowed for greater runoff storage and maximized the number of parking stalls on the property. The installation required less equipment, manpower and crushed stone than conventional systems. Using Nilex’s recommended stormwater chambers resulted in a lower carbon footprint and greater cost savings.

Gallery

The Nilex Advantage

Nilex is committed to unearthing better results. Whether it’s for a civil, resource or environmental project, we offer the latest engineered and technically superior materials and techniques to save our customers time and money, and minimize the need to move or remove earth, and reduce the need for granular materials.

With over 35 years experience, a long-standing commitment to the environment and highly qualified staff, Nilex delivers the products and technologies that give clients an economic advantage with environmental benefit.

More Project Profiles

Back to Top